Skip to main content

Hogyan védekezhet az influenzavírus ellen?

Hogyan védekezhet az influenzavírus ellen?

Sokan összekeverik a közönséges megfázást az influenzával, de aki átesett már az utóbbin az tudja, hogy a tünetek messze túlmutatnak az orrfolyáson és a torokkaparáson. Az influenza során felmerülő tünetek közé tartozik a láz, fáradtság, hányás és izomfájdalom. A közönséges megfázással ellentétben az influenzavírus azt okozza, hogy túlságosan kimerültnek érezzük magunkat a mindennapi tevékenységeink elvégzéséhez.

 

Olvassa el a cikkünk többi részét, hogy megtudja, hogyan segíthetünk Önnek az influenza elleni védekezésben, valamint válaszolni fogunk az influenzával kapcsolatos legégetőbb kérdésekre is.

 

Hogyan terjed az influenza?

 

Az influenzavírus elkerülése érdekében először meg kell érteni, hogyan lehet elkapni a vírust. A Betegségek Ellenőrzési és Megelőzési Központja szerint ez a kórokozók köhögés és tüsszentés útján való terjedésével történik.

 

Gyakori kérdés még az, hogy meddig maradnak életben az influenzát okozó vírusok a különboző felületeken?

 

A www.health.com szerint akár 24–48 óráig is túlélhetnek. Így ezeket a kórokozókat akár további 2 napon keresztü át lehet adni embereknek, megkönnyítve ezzel a vírus terjedését.

 

Ha influenzás:

 

 • rendszeresen mosson kezet szappannal és meleg vízzel,
 • tüsszentéskor vagy köhögéskor takarja el a száját és az orrát
 • A használt zsebkendőket azonnal dobja ki.

 Ezek a legjobb módszerek arra, hogy ne fertőzzünk meg másokat.


A "Hogyan lehet elkapni a influenzát?" kérdésre adott válasz meglehetősen egyszerű: vírussal fertőzött személy által terjesztett kórokozókkal való érintkezés útján.

 

Hogyan lehet elkerülni az influenzavírust?

 

Sokféle dolgot tehet azellen, hogy elkapja az influenzavírust. Először is, be tudja adatni a védőoltást. Annak ellenére, az oltottak egy része áteshet a betegségen, az influenza elleni védőoltás emberek millióinak megbetegedését előzi meg évente.


Az influenzavírus elkerülése érdekében azonban nem szabad csak az oltásra hagyatkozni. A lehető legjobb védelem érdekében néhány további dolgot is érdemes megtenni.

 • Tartsa tisztán a kezét: mosson kezet rendszeresen, különösen, ha nyilvános helyen tartózkodott, ahol rengeteg kórokozó lehet,
 • Fertőtlenítse rendszeresen otthonát a megfelelő Lysol® Fertőtlenítő Sprayvel permetezve és letörölve a felületeket. * Ez különösen fontos, ha olyan vendégek voltak az otthonában, akik akaratuk ellenére nemkívánatos lakókat - kórokozókat - hoztak az oda.
 • Kerülje a szoros kontaktot köhögő vagy tüsszögő emberekkel. A kórokozók nemcsak tárgyak és felületek megérintésével terjednek. A belélegzett levegővel is bejuthatnak a szervezetébe. Próbáljon mindig legalább 1,5 méterre tartózkodni bárkitől, aki köhög vagy tüsszög.
 • Aludja ki magát: Az erős immunrendszer megtartása ugyanolyan fontos, mint otthonának tisztán tartása és rendszeres fertőtlenítése. Kulcsfontosságú, hogy minden éjszaka eleget aludjon.
 • Fogyasszon sok gyümölcsöt és zöldséget: Különösen az influenza szezonban nagyon fontos, hogy immunrendszere megfelelően működjön. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával erősíti a szervezetét és ez által az immunrendszerét.
 • Használat után azonnal fertőtlenítse a közterületek felületeit. Akár tanárként, akár irodában vagy üzletben dolgozik, az influenza elkerülésének egyik legjobb módja az olyan felületek rendszeres fertőtlenítése, amellyekkel sok ember gyakran érintkezik.

 

Hogyan kerülhetem el, hogy elkapjam az influenzavírust egy közeli hozzátartozótól?

Az influenza terjedésének egyik leggyakoribb módja, ha egy fedél alatt él egy influenzás személlyel. Íme néhány tipp, amely segíthet elkerülni, hogy elkapja a vírust egy fertőzött családtagtól:

 

 • Ha lehetséges, aludjon külön fertőzött partnerétől: ez kissé kellemetlennek tűnhet, de ez a legjobb módja annak, hogy elkerülje a kórokozók terjedését azáltal, hogy nem egy takaró alatt alszik a fertőzött személlyel.
 • Az edényeket alaposan mosogassa el a: ez minden olyan tárgyra vonatkozik, amelyet étkezéshez vagy étel készítéséhez használ. A kórokozók terjedésének elkerülése érdekében ellenőrizze, hogy minden edény és evőeszköz megfelelően van-e fertőtlenítve.
 • Kerülje a fertőzött családtaggal való közeli érintkezést: nyilvánvaló okokból fontos megakadályozni a kórokozók terjedését, emiatt kerülni kell beteg hozzátartozóval való szoros kontaktus formáit.
 • A szokásosnál gyakrabban fertőtlenítse a felületeket : ha otthonában valaki fertőzött, hogy a kórokozókat rendszeresen és a lehető leggyorsabban eltávolítsa, a szokásosnál gyakrabban és jobban ügyeljen a tisztaságra.

  Az influenza hatékony elkerülése érdekében próbáljon óvintézkedéseket tenni, és a helyes szokásokat már az influenzaszezon előtt gyakorolni.

  * A biocid termékeket körültekintően kell használni. Minden használat előtt olvassa el a címkét és a termékinformációkat.

További cikkek

 • Győzze le a betegséget: tippek az influenza megelőzésére. January 2021 Győzze le a betegséget: tippek az influenza megelőzésére. Ezeknek a szabályoknak a betartásával megelőzi, hogy gyermeke kimaradjon az órákról az influenza szezonban, és megakadályozza a baktériumok és vírusok terjedését. #FertőtlenítésAVédelemÉrdekében Olvasson tovább
 • Hogyan kell hatékonyan kezet mosni? January 2021 Hogyan kell hatékonyan kezet mosni? A kézmosás egyszerű és hatékony módszer a mikroorganizmusok terjedésének megállítására. Tudja meg, mikor és hogyan lehet a lehető legjobban kezet mosni. #FertőtlenítésAVédelemÉrdekében Olvasson tovább
More ideas & tips