Skip to main content

Hogyan tudatosítsuk a gyermekekben, hogy a kórokozók veszélyesek az egészségre? 4 tipp a szülőknek.

Hogyan tudatosítsuk a gyermekekben, hogy a kórokozók veszélyesek az egészségre? 4 tipp a szülőknek.

Sajnos előfordulhat hogy a gyerekek és a kórokozók vonzzák egymást. Ezek a mikroszkopikus kórokozók "rákapaszkodnak" gyermekeinkre az iskolában, a nyilvános helyeken, a szabadban történő játék közben és természetesen otthon is. A gyerekek higiéniai magatartása meglehetősen nagy kihívást jelent, mivel nem látják a kórokozókat, gyorsan megfeledkeznek róluk. 

 

Szerencsére számos módszer létezik, hogy még a kisgyermekek is megértsék a kórokozók ezen láthatatlan erejét. Először próbálja meg elmagyarázni nekik a kórokozók és a betegségek kapcsolatát. Amikor a gyerekek megértik, hogy a kórokozók miatt fogják magukat rosszul érezni és emiatt fognak hiányozni például a kedvenc foglalkozásukról, akkor van esély arra, hogy figyelni fognak és a jó szokásokat fogják gyakorolni. Arra is érdemes felhívni a figyelmüket, hogy barátaik és szeretteik is megbetegedhetnek, ha terjesztik a kórokozókat. Az alábbi tippek segítenek felhívni a gyermekek figyelmét a kórokozókra és megtanítani őket a higiéniai szabályokra. Eredményképpen pedig gyermekei jobban fognak igyekezni, hogy egészségesek maradjanak.1. tipp: Célzottan mutassa meg a "kórokozókat"
 

A gyerekek, ha látnak valamit, akkor azt elhiszik. Ezért mutassa meg nekik vizuálisan, hogyan terjednek a kórokozók. A csillám trükk jó eszköz lehet erre: egyszerűen adjon egy kis csillámot a kézfertőtlenítőhöz. Engedje meg, hogy a gyermek használja, majd kezet fogjon a többiekkel. Ez a kísérlet megmutatja, hogy a kórokozók milyen könnyen terjednek egyik emberről a másikra a legegyszerűbb érintkezéssel. Ezzel rámutathat, hogy a kórokozók tovább is terjednek. Például a gyerek, aki a csillámos fertőtlenítőszert használta, fogjon kezet valakivel, és az a személy pedig rázza meg valaki más kezét. A gyerek ekkor látni fogja, hogy még az is meg tud fertőződni, aki nem érintkezik a kórokozók eredeti "hordozójával".
 


2. tipp: Nem öblítünk, hanem mosunk!
 

Amikor azt mondja gyermekének, hogy „moss kezet", meddig folyik a víz a csapban? Valószínűleg körülbelül öt másodpercig - ennyi elég ahhoz, hogy bebizonyítsák, nedves a kezük. A Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központ szerint a leghatékonyabb módja annak, hogy megakadályozzák a kórokozók és a betegségek terjedését a gyermekek körében, a kezek megfelelő mosása szappannal és vízzel. Ezért otthon és az iskolában egyaránt elsőbbséget kell élveznie a helyes kézmosási technikák megtanításának.

 

  • Mikor kell kezet mosni? Fürdőszoba használat, orrfújás, köhögés, tüsszentés, szabadban való játék után, a nemrég használt vagy szennyezett felületek megérintése, az állatok megérintése és a szemét kidobása után, valamint étkezés előtt és után. Ha otthonában vagy a tanteremben beteg emberrel került kontaktusba, ajánlott, hogy gyakrabban mosson kezet.
  • Hogyan kell kezet mosni? Mutassa meg a gyerekeknek, hogyan kell habot csinálni, majd legalább 20 másodpercig alaposan dörzsölje meg a kezeit az ujjai között, a körmei alatt és a kezei mindkét oldalát. Jó ötlet az ábécét végigmondani a folyamat alatt.3. tipp: Kezdődjön a tisztítás


A kórokozók terjedésének minimalizálása érdekében elengedhetetlen gyermekek étkezési-, játszó- és tanulási helyeinek általános tisztítása és fertőtlenítése. Ne feledje, hogy a tisztítás csak fizikailag távolítja el a szennyeződéseket és a kórokozókat a tárgyakról vagy felületekről, egyedül a fertőtlenítés pusztítja el őket! A kórokozókat fertőtlenítőszerekkel, a címkén található utasítások betartásával pusztíthatja el.4. tipp: Játék köhögéssel és tüsszentéssel


Szülőként valószínűleg már százszor elmondta: „Tedd a szád elé a kezed!”, de mindig csak utólag. Nem tudni, hányszor kell kimondania ezeket a szavakat, mielőtt a gyerek megtanulja a szája és orra elé tenni a kezét köhögés és tüsszögés közben - a legfontosabb az, hogy gyakran emlékeztesse rá, hogy ez mennyire fontos.

 

A kórokozók terjedésének minimalizálása érdekében a Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központ azt ajánlja, hogy köhögéskor és tüsszögéskor száját és orrát zsebkendővel takarja el. Ha gyermekének nincs kéznél zsebkendő, tanítsa meg arra, hogy a száját és az orrát a ruhaujjával vagy a könyökével takarja el. Semmiképpen se a kezével! A használt zsebkendőket azonnal a szemetes kosárba kell dobni, soha ne hagyja őket máshol.

 

Kisebb gyermekek számára a légzési „savoir vivre” szórakoztató játék lehet. Mutassa meg nekik, hogyan lehet köhögni és tüsszenteni különböző formáit - száját és az orrát egy zsebkendővel eltakarva, eltakarás nélkül, a kezekbe, a levegőbe, a ruhaujjba stb. Ezután kérje meg gyermekét, hogy próbálja kitalálni, melyik a helyes és melyik a helytelen. Ami az idősebb gyerekeket illeti... nos, marad a folyamatos emlékeztetés. Egyzer úgyis emlékezetükbe vésik a szülői jótanácsot..

További cikkek

  • Családi útmutató a megfelelő otthoni higiéniáért. January 2021 Családi útmutató a megfelelő otthoni higiéniáért. Tudja, hogy otthonában hol található a legtöbb kórokozó? A következő információk meglepőek lehetnek. Tudja meg, hogyan segíthet a Lysol. #FertőtlenítésAVédelemÉrdekében Olvasson tovább...
  • Fél attól, hogy gyermekeinek ismét indul a tanév? Íme néhány tipp ennek a kezelésére. January 2021 Fél attól, hogy gyermekeinek ismét indul a tanév? Íme néhány tipp ennek a kezelésére. Új tanárok, új barátok, új tantárgyak - az iskolába való visszatérés izgalmas, de egyben a kórokozók visszatérését is jelentheti. A következő tippek segíthetnek, hogy nyugodtan aludjon. #FertőtlenítésAVédelemÉrdekében Olvasson tovább...
More ideas & tips